marți, 15 decembrie 2015
Hanuca
1. menorah

După victoria miraculoasă a Macabeilor peste greci, au intrat în templu și a căutat să-și reia munca în templu și aprinde lampa. Poziție se confruntă cu o problemă: lampa trebuie să fie aprinse ulei numai pur, și grecii pângărit tot petrolul în Templu.

Căutare lungă și amănunțită a dat roade, și au găsit un vas de ulei pur. Dar Sbfc ulei suficient pentru o zi, și o nouă producție de petrol ar avea opt zile. Hasmonean decis să aibă încredere în Creator și se așteaptă un miracol.

Într-adevăr, un miracol sa întâmplat și uleiul ars timp de opt zile la rând! În memoria de acest miracol, am lumina menora pe Hanukkah, un menorah opt ramificată.

Acest ghid vă va ajuta să îndeplinească mitzvah de vacanță, și porniți menora. În cazul în care pentru a plasa menora? Când porniți? Cine lumini? Aici veți găsi răspunsuri la toate întrebările. (Dacă aveți întrebări, puteți cere întotdeauna rabin)

2. Cine lumini

Atât bărbații, cât și femeile sunt poruncit să dețină această mitzvah special pentru a aprinde menora și, sau participa la aprinderea. De obicei, are loc în fiecare casă (cel puțin) un viraj pe, și tatăl - sau un adult / o casa - este cool.

Copiii vor fi foarte fericit dacă le permite să aprindă o menorah pe cont propriu. Din motive de siguranță, acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult.

Single locuiesc singure vor aprinde lumânări în cameră / apartament în care locuiesc.
Soldați Yom Kippur War. Foto: GPO
Soldați Yom Kippur War. Foto: GPO
3. În cazul în care lumina

Multi (inclusiv Chabad hasidimi) au tendința de a plasa menora de lângă ușa din - în fața Mezuza, și, astfel, să fie înconjurat poruncile: Pe de o parte glaf, iar pe de altă parte Menora.

Alte obișnuiește să plaseze menora în fereastra. În acest caz, asigurați-vă că puteți vedea de la fereastra menora și menora nu este de peste 10 de metri deasupra solului.

4. pregătirea ...

După ce ați găsit o menorah adecvat și alegeți unde să-l puneți, este timpul să se pregătească pentru iluminat menora.

Permisiunea de a utiliza lumanari de orice fel; Zeloții au tendința de a utiliza fitile de bumbac și ulei de măsline. Nu utilizați lumânări electrice. (Centre medicale sau locuri în care nu pot fi folosite foc, se consulte cu un rabin cum să-și îndeplinească mitzvah).

Chiar dacă nu aveți un menora va deține preceptul: pune doar lumânările pe orice suprafață fel.

Lumanari (sau ulei) pentru a arde până la o jumătate de oră de la terminarea trei stele (ora exactă în zona dvs., veți găsi o secțiune intitulată "Halachic Times").

Așezați lumânările de aceeași înălțime, în timp ce H'sms - vom folosi lumânarea pentru a aprinde celelalte lumanari - sta deoparte (peste lumânări lângă ei, etc.).

Așezați prima noapte o lumanare pe partea dreaptă și lumina-l. În a doua seară a adăugat un alt lumânare la stânga primei lumânare, și să înceapă să aprindă lumânarea News ", adică de la stânga la dreapta, și așa mai departe.

5. Atunci când porniți

Menora este aprins în fiecare seară -. De inchiriat de Kislev seara Multe comunități - inclusiv Chabad hasidimi - menora lumanari sunt aprinse la scurt timp după apusul soarelui. Alte stele a venit la practicile de lumină. Oricum, asigurați-vă că este pornit menora jumătate de oră după apusul soarelui.

Dacă ați uitat să aprindă menora în timp, puteți face acest lucru mai târziu, în seara, atâta timp cât există încă oameni de pe stradă (sau oricine altcineva destul de treaz).

Foarte important: deoarece sfințenia Sabatului, intrarea Sabat plecării sale, nici o lumină, să pregătească sau muta menora. Vineri, menora trebuie aprins înainte de Sabat, și sâmbătă noaptea - după Sabat. Șabatul temporar poate fi găsit aici.

6. Binecuvântările

În prima zi (sau prima dată când lumina menora pentru festivalul) ar fi binevenite trei binecuvântări: Blessing "aprinde o lumânare"; "Cine a făcut minuni pentru strămoșii noștri în aceste zile la acest moment"; Și She'hechianu a ajuns de data asta. "

Câteva zile mai târziu, numai bun venit primele două binecuvântări.

7. lumânări în jurul

De obicei, stau aproape de Menora de ardere pentru un timp după start-up. Aceasta este o oportunitate de a juca adecvată cu familia joc dreidel, cântând cântece Hanuka, mânca gogoși și patrimoniul vechi expuse și magnific nostru. Există femei care nu au nici o lucrare practică făcut în prima jumătate de oră după pornire, deoarece femeile au fost o parte importantă a miracolul Chanukah.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu